Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Για το βιβλίο "Πριν έρθεις εσύ" της Jojo Moyes





Η Λου είναι μια νέα κοπέλα που τα έχει όλα. Ο Γουίλ είναι ένας άντρας που τα είχε όλα. Οι συνθήκες της ζωής τους έφεραν κοντά και τώρα καλούνται να πάρουν μία απόφαση που θα καθορίσει την υπόλοιπη πορεία τους. Όμως, αυτή η απόφαση ανήκει και στους δύο;

Η Λου ζει τη ζωή της φροντίζοντας την οικογένειά της, κάνοντας μια δουλειά που προσπαθεί να της αρέσει και νομίζοντας ότι είναι ερωτευμένη με το αγόρι της. Ο Γουίλ είναι ένας πανέμορφος, πετυχημένος και πλούσιος επιχειρηματίας, ο οποίος ετοιμάζεται να αρραβωνιαστεί με μια ζηλευτή καλλονή. Όλα αλλάζουν όταν η Λου μένει χωρίς δουλειά. Εφόσον τα προσόντα της και τα οικονομικά της δεν της επιτρέπουν να ψάξει και ιδιαίτερα, αποφασίζει να δεχτεί την πρώτη θέση που της προσφέρουν, η οποία είναι ιδιαιτέρως καλοπληρωμένη. Προσλαμβάνεται για να φροντίζει το Γουίλ, ο οποίος μετά από ένα τραγικό ατύχημα έχει χάσει την ικανότητα της κίνησης και δε μπορεί να νιώσει τίποτα στο σώμα του.

Αυτοί οι δύο άνθρωποι καλούνται να ζήσουν μαζί και να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή τους η γνωριμία τους. Γιατί ο Γουίλ έχει αποφασίσει πως σε 6 μήνες θα κάνει ευθανασία. Αλλά ο έρωτας έρχεται εκεί που δεν το περιμένουν. Και ο Γουίλ δείχνει στη Λου πως δεν έχει σημασία πόσα έχεις ή πόσα μπορείς να κάνεις με το σώμα σου. Αρκεί, όσα σκέφτεσαι και ζεις, να είναι τα δικά σου θέλω. Η λήξη των 6 μηνών πλησιάζει επικίνδυνα. Η απόφαση πρέπει να παρθεί. Όμως, σε ποιον θα ανήκει τελικά;

Η αλήθεια είναι πως πρώτα το διάβασα στα αγγλικά, μη γνωρίζοντας πως είχε ήδη μεταφραστεί από τον Ψυχογιό με τον τίτλο «Πριν έρθεις εσύ». Ομολογώ πως, παρόλο που προτιμώ να το σκέφτομαι με τον πρωτότυπο τίτλο του, η μετάφραση είναι εξαιρετική. Ομολογώ επίσης, πως μου αρέσει περισσότερο το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης.


Ένα συγκλονιστικό, μοναδικό βιβλίο, από αυτά που σε στιγματίζουν διαβάζοντάς τα. Με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα. Όχι για τη ζωή ή το θάνατο, αλλά για τον τρόπο που πορεύομαι και αποφασίζω. Για το εάν λογοδοτώ ή εάν οφείλω να λογοδοτώ και σε άλλους για τα "θέλω" και τις αποφάσεις μου. Όπως ο Γουίλ πρέπει να καταλήξει, εάν η απόφαση για τη ζωή του ανήκει και σε αυτούς που αγαπά και τον αγαπούν.

Ένα δύσκολο βιβλίο, αλλά τόσο τρυφερό και ευαίσθητο. Άρτια γραμμένο, με υπέροχες περιγραφές των συναισθημάτων που βιώνουν οι ήρωες. Σου προκαλεί αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο τέλος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έρχεται η κάθαρση αλλά και το νόημα της ζωής. Ένα νόημα που συνοψίζεται στις τελευταίες λέξεις του βιβλίου!!!


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο «Πριν έρθεις εσύ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About