Τρίτη 8 Απριλίου 2014

To top5 των αγαπημένων μας σειρών



Το top5 της Μαρίας

5. Lie to Me

Λατρεύω τα δικαστικά δράματα, τις αστυνομικές ιστορίες, τα ψυχολογικά προφίλ. Γι' αυτό το λόγο ξεχωρίζω τη συγκεκριμένη σειρά. Τα συνδυάζει όλα. Μια ομάδα από έμπειρους επιστήμονες ανακαλύπτουν, ποιος λέει ψέματα, μέσω της γλώσσας του σώματος και των ψυχολογικών προφίλ. Λίγο House, λίγο Criminal Minds και λίγο Boston Legal. Εξαιρετικός ο πρωταγωνιστής, δυστυχώς όμως η σειρά κόπηκε στα μέσα της τρίτης σεζόν. Θα μείνει, βέβαια, για πάντα στην καρδιά μου. 

4. Friends

Σοβαρά τώρα εάν αναρωτιέστε γιατί είναι στο Top5 μου τα "Φιλαράκια", τότε έχετε γεννηθεί ,μετά το 2000. Γιατί πριν το Big Bang Theory και το How I met your Mother, πριν το Modern Family και το Community, υπήρχαν τα "Φιλαράκια". Η σειρά που δε θα τελειώσει ποτέ, όσο υπάρχει το Star και οι κολλητοί μου Αλέκος & Ηρώ, οι οποίοι ξέρουν απ' έξω όλες τις ατάκες. Η σειρά που έθεσε τα θεμέλια στην συγκεκριμένη κατηγορία και 9 χρόνια μετά το τέλος της δεν έχει γίνει στιγμή βαρετή.

3. The Good Wife

Όπως προείπα, λατρεύω τα δικαστικά δράματα. Με γοητεύει ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τις δίκες στην Αμερική, αλλά και η τρελή κάποιες φορές νομοθεσία τους. Όμως το Good Wife δεν είναι απλώς μια δικαστική σειρά και σίγουρα δεν είναι μια γυναικεία σειρά. Εσύ, αγαπητέ άντρα αναγνώστη που το σκέφτεσαι, μάντεψε... δεν την έχεις δει, απλώς τη χαρακτηρίζεις από το φύλο του κεντρικού της ήρωα. Η σειρά έχει αμέτρητες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις και εντυπωσιακές εξελίξεις. Ιδιαιτέρως φέτος στην 5η σεζόν, βιώνει τις καλύτερες στιγμές της. Στιγμές, που υπάρχουν χάρη σε γεγονότα ακόμη και της 1ης σεζόν. Μια σειρά με μαθηματικό προγραμματισμό στις εξελίξεις και τις επεξηγήσεις της. Ιδιοφυές.

2. Sherlock

Πρόκειται για μία σειρά που μπορεί να χαρακτηριστεί κομψοτέχνημα. Η δομή της, οι ιστορίες της, οι ηθοποιάρες της. Ένας λατρεμένος μου λογοτεχνικός ήρωας μεταφέρεται στη σύγχρονη εποχή, χωρίς να χάνει σε τίποτε το χαρακτήρα των βιβλίων ή της εποχής στην οποία τοποθετείται στο χαρτί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η ίδια η δομή της κάθε σκηνής, η σκηνοθεσία, οι αριστουργηματικές ερμηνείες, η λυρική αφήγηση και κυρίως ο μεγαλοφυής τρόπος με τον οποίο χειρίζονται το θεατή και τον αναγκάζουν να ανέβει σκαλί-σκαλί κάθε επεισόδιο, με αναγκάζουν να θεωρήσω τη σειρά επική!

1. Game of Thrones

Ίσως είναι αδικία. Ίσως το Sherlock έπρεπε να είναι σε αυτή τη θέση. Ή κάποια άλλη σειρά. Δε με νοιάζει όμως. Γιατί είναι το δικό μου Top5 και για την πρώτη θέση το λόγο έχει η καρδιά μου. Το GoT είναι ότι καλύτερο έχω δει σε ολόκληρη την πολυτάραχη και κοσμοπολίτικη ζωή μου. Μιλάμε για ένα θαύμα της τέχνης. Όσο τρομερή κι αν είναι η σκηνοθεσία, όσο συγκλονιστικά κι αν ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, το GoT πάνω από όλα είναι μια ιστορία για την ιστορία. Δε βασίζεται σε έναν συγκεκριμένο ήρωα ή έρωτα. Για την ακρίβεια με αγχώνει το γεγονός πως μοιάζει να μην έχει τέλος. Είστε σίγουροι πως ο επίλογος θα δοθεί με την τελική μάχη για τον Σιδηρούν Θρόνο; Εγώ δεν είμαι. Ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό είναι που κάνει τη σειρά τόσο ξεχωριστή. Προκαλώ, όποιον έχει αντίθετη γνώμη, να δει ένα επεισόδιο και μετά τη λήξη του να μη θελήσει να δει αμέσως το επόμενο. Γιατί μπορεί ένα επεισόδιο να είναι αυτό... ένα ακόμη επεισόδιο. Αλλά, σίγουρα θα υπάρχει εκείνη η μαγική στιγμή, που θα σε κάνει να αναφωνήσεις "Τι σκηνάρα". Υ.Σ. Tyrion Lannister είσαι ανυπέρβλητος!!!


Το top5 της Ηρώς

5. Grey's Anatomy

Μπορεί να μην είναι καμιά σπουδαία ιατρική σειρά, αλλά για μένα υπήρξε σταθμός.Έντονα συναισθηματική με πολύ δυνατές σκηνές, ναι, γυναικεία σειρά θα λέγανε κάποιοι!Who cares?Μου έχει γεννήσει πολλά συναισθήματα, θυμού, λύπης, λύτρωσης ακόμα και απογοήτευσης!Έχει τραβήξει αρκετά, με αποτέλεσμα να κάνει "κοιλιά" τις τελευταίες σεζόν, αλλά δείχνει να επανέρχεται σιγά σιγά στις παλιές καλές μέρες.Και, παρά τις δέκα σεζόν που μετράει ήδη, συνεχίζω και θα συνεχίσω να την βλέπω.

4. Dollhouse

Μια όχι και τόσο γνωστή σειρά στην Ελλάδα, που αξίζει, όμως, κατά τη γνώμη μου μια ματιά.Ένα ασυνήθιστο σενάριο, που βασίζεται σε ένα φουτουριστικό παρόν και μια ηθικά αμφιλεγόμενη ιδέα.Μέχρι που θα έφτανε ο άνθρωπος για την εξυπηρέτηση των αναγκών του και το κέρδος;Περιπέτεια, φαντασία, συναίσθημα, ηθικά διλήμματα, απ'όλα έχει ο μπαξές!Κι ένα ανατρεπτικό τέλος, περίτεχνα δομημένο.

3. Friends

Είμαι παιδί των 90's, τι να κάνουμε;Είναι η πρώτη σειρά που ξεκίνησα να παρακολουθώ, μαθήτρια ακόμα, πριν μάθω το ίντερνετ, πριν καν αποκτήσω dvd player κι αρχίσω να νοικιάζω dvd.Σε πιο απλές κι αθώες εποχές... Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, η Μαρία με κάλυψε απόλυτα!Εκτός, ίσως, από "Doy" κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!

2. Doctor Who

Δόθηκε μάχη μέσα μου για αυτή τη θέση.Το Doctor Who κέρδισε το Sherlock στα σημεία.Πρόκειται για δυο άριστες σειρές από άποψη δομής, σεναρίου, σκηνοθεσίας και πρωταγωνιστών.Το πρώτο, όμως, έχει μια μεγάλη ιστορία πίσω του και συνεχίζει, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον στους υποστηρικτές του, πολλά χρόνια τώρα.Και όταν ανέλαβε ο Moffat, ως show runner, το στοίχημα αυτό έγινε ακόμα πιο εύκολο να κερδηθεί.Η ιστορία εκτυλίσσεται οπουδήποτε κι οποτεδήποτε στο χωροχρόνο, με συνεχείς ανατροπές και εξελίξεις.Ένα επεισόδιο αρκεί για να θες και περισσότερα.

1. Game of Thrones

Κι εδώ θα ταυτιστώ με τη Μαρία.Πρόκειται για μια σειρά φαινόμενο, που καλύπτει πολλές πτυχές και κερδίζει το θεατή από το πρώτο λεπτό.Δεν ξέρω αν είναι η ρεαλιστική σκληρότητα του σεναρίου, η εξαιρετική σκηνοθεσία, η εμβάθυνση στους άρτια δομημένους χαρακτήρες ή το ίδιο το "παιχνίδι του στέμματος" αλλά ότι κι αν είναι δε σε αφήνει να το αφήσεις.Κι ας ξέρεις πως πάλι κάποιος θα πεθάνει, κι ας αγαπάς τον χαρακτήρα που θα πεθάνει, απλά θα συνεχίσεις να το παρακολουθείς, γιατί χρειάζεσαι και θέλεις περισσότερο!Και επιπλέον η σειρά έχει Tyrion, Dany και δράκους... Ναι, δράκους.I rest my case!


Το top5 του Νώντα*

5. Battlestar Galactica

Sci-fi σειρά και να μην είναι στις αγαπημένες μου, δε γίνεται.Πρόκειται για το remake της ομώνυμης σειράς του 1978, όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε πόλεμο με τα ανθρωποειδή ρομπότ (cylons) που ίδιοι κατασκεύασαν. Μέσα από αυτή τη διαστημική περιπέτεια, ο Ronald Moore κατάφερε μεταξύ άλλων να προκαλέσει πολιτικά, τοποθετώντας αυτή τη φορά τους Αμερικανούς στη θέση των τρομοκρατών.

4. Breaking Bad

Θα μπορούσε, άραγε, ο καθένας μας να βρεθεί στη θέση του (κακού) Walter White;Είναι κάτι που όλοι το έχουμε μέσα μας ή παίζουν ρόλο μόνο τα βιώματα του καθενός;Ο εκπληκτικός Bryan Cranston (ο καλύτερος ηθοποιός έκει έξω, κατά τη γνώμη μου) στο ρόλο ενός νομπελίστα καθηγητή χημείας, που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο, γίνεται παρασκευαστής κι έμπορος ναρκωτικών για να μην αφήσει την οικογένειά του με χρέη όταν πεθάνει.Είναι η σειρά που έχει ένα από τα καλύτερα σενάρια που έχω δει και το καλύτερο επεισόδιο στην ιστορία της τηλεόρασης (βλ. 5x14, Ozymandias).Δύσκολα, λοιπόν, θα έλειπε από μια τέτοια λίστα.

3. The Shield

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, παρακολουθεί τον αστυνομικό Vic Mackey και την ομάδα κρούσης του, οι οποίοι μέσα από παράνομες και αμφιλεγόμενες μεθόδους προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους της τοπικής κοινωνίας.Ωμό και ρεαλιστικό, σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.Ξεκινώντας από τα γεγονότα του πρώτου επεισοδίου -το οποίο αν δεις, θα σε κάνει να "κολλήσεις" με τη σειρά- προκαλείται μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που στοιχειώνουν τους πρωταγωνιστές μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο.Για το οποίο, οφείλω να αναφέρω, ότι είναι ίσως το καλύτερο και πιο πιστό στην ιστορία και τους χαρακτήρες series finale που έχω δει ποτέ.

2. Lost

Δε θα μπορούσε να μείνει απ'έξω η σειρά που με/μας σύστησε στις ξένες τηλεοπτικές παραγωγές.Η σειρά που απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές και φανατικούς εχθρούς.Η σειρά που έκανε το κοινό της να "ξεψαχνίζει" κάθε επεισόδιο για να βρει το οποιοδήποτε κρυμμένο στοιχείο, να διαβάζει από αιγυπτιακή μυθολογία μέχρι θεωρίες για ταξίδι στο χρόνο, μήπως καταφέρει έτσι να δώσει μια εξήγηση στα αμέτρητα ερωτήματα που δημιουργούνταν σε κάθε επεισόδιο.Πολλές διαφωνίες, ολόκληρα κατεβατά από πολύπλοκες θεωρίες για την όλη ιστορία του Νησιού και όσων συνέβαιναν εκεί και χιλιάδες σχόλια σε διάφορα forums αποτέλεσαν ένα μέρος του αντίκτυπου που είχε το Lost στον κόσμο.

1. The Wire

Κατά την προσωπική μου άποψη, η καλύτερη σειρά, το νούμερο 1 σε κάθε τέτοια λίστα. Ίσως ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το τηλεοπτικό δίκτυο HBO και γενικότερα η αμερικανική τηλεόραση.Κάθε σεζόν εξετάζει από διαφορετική σκοπιά το "σύστημα" και το πώς αυτό επηρεάζει τους κατοίκους της Βαλτιμόρης.Έμποροι ναρκωτικών "βαποράκια", γκέτο, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτική, τύπος, παιδεία, σωματεία εργαζομένων και πώς όλα αυτά συνδέονται αποτελώντας κομμάτια του ίδιου παζλ μιας κοινωνίας.Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο καστ που περιλαμβάνει γνωστούς ηθοποιούς αλλά και ημιερασιτέχνες πρώην κατάδικους.Σε αυτό το παραμύθι ο κακός δεν ηττάται, το πολύ να αντικατασταθεί από έναν άλλο,  χειρότερο κακό και όλα είναι ένας φαύλος κύκλος (τουλάχιστον αυτό αντιλαμβανόμαστε από τα πρώτα επεισόδια).Όσον αφορά τη συνέχεια, κι εάν αυτό μπορεί κάποια στιγμή να σταματήσει, πρέπει να παρακολουθήσετε (όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει) τη σειρά και να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

*Υ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ να ξεχωρίσω μόνο 5 σειρές. Ίσως αν έγραφα το κείμενο άλλη στιγμή, το top-5 μου να ήταν τελείως διαφορετικό. Ακόμα και την ώρα που έγραφα το κείμενο, άλλαξα γνώμη αρκετές φορές.


11 σχόλια:

  1. Εντάξει έχω μια κοινή αγαπημένη σειρά κ με τους τρεις σας... Αν κ με την Ηρώ έχω δύο!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω δυσκολευομαι να διαλεξω τοπ 5 αλλα στην παρουσα φαση θα ηταν : 5)battlestar galactica 4) firefly 3) lost 2) friends 1) game of thrones .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. gnwmh m... gia na dialekseis to top 5 twn seirwn s... prepei n tn exeis dei apo tn arxh ews to telos ths... opws einai oi epiloges "friends", "lost", dn kserw poies alles apo autes p exoun grapsei t paidia exoun teleiwsei... :P... alla px to game of thrones... dn exei... SIGOURA EINAI K GAMW tis seires... k opoios pei to anti8eto .... DRACARYS... alla gia n mpei se ena top gia mena prepei n oloklhrw8ei prwta... n eisai bebaios oti opws ksekinhses ka8hlomenos... etsi peremeines mexri telos... :P... to "how i met your mother" prin apo 4-5 xronia 8a empaine mesa se auto to top 5 pisteuw ... omws sto telos xalase... k ekane koilia... MEGALH... opote dn epilexthke... :P... kai dn einai to mono etsi? arketa apo t serial p ksekinhsa egw... otan t blepa hmoun etsi... :o .... k twra eimai like this :s ... gia tn logo auto einai polu duskolo n dialeksw... akribws, epeidh exw ksenerwsei me arketes seires p eblepa mexri n teleiwsoun.... liges einai autes p eipa... "GIATIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII?????????? GIAAATIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII???????? GIAAAAAAAATIIIIIIIIIIIIII N TELEIWNEIIIIIIIII?????" ek twn opoiwn fusika 1 seira einai t FRIENDS (NAI EINAI K 8A TO YPOGRAMMIZA AN MPOROUSA... ) symfwnw me tn filh maria... pws xarh sto star... dn 8a ksexoume pote tis 8eikes atakes k ermhnies... :D...
    8a m pei kapoios.... "nai alla dn arkei mia seira n teleiwsei gia n tn 8ewreis agaphmenh... h kalutera kiolas TOP... an einai upergamath me ba8u nohma... me EKPLHKTIKES ERMHNIES... k oxi tupou ARH MALTEZOU..." mazi sas... apla gia mena auth einai h loksa m panw sto 8ema twn seirwn :D ... opote gia mena 8a pw tis 5 seires p dn h8ela me tpt n teleiwsoun... otan teleiwsan... :(
    1. friends....2. friends..... 3.friends.... 4. heroes.... ante k 5. being human us ... na mn lete oti dn exw epiloges... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aleko sumfwnw peri oloklirwsis tis seiras. Alla being human? Duskolo gia top 5. Pio pithano einai to Fringe (pou adikws den anaferthike pouthena btw). To Alias. To boston legal. To two and a half men (klaseis anwtero apo to friends kata ti gnwmi mou..). To sons of anarchy (an kai den exei oloklirwthei akoma). To homeland, to house of cards... Episis se kana xrono pou tha ginei pio gnwsto, oloi tha vlepoune Helix na kserete. I seira afti tha ta kseperasei ola. Sigoura sumfwnw me to The Wire sto top5 (an kai den tha to evaza prwto). Kai telos gia na min makrugorw den kserw sigoura gia to 2,3,4,5 tis listas pou tha ekana, alla sigoura to No1 tha itan Dexter hands down omws. To oti den anaferthike afto opws kai to fringe se kamia apo tis 3 listes einai mallon logw tou oti oi listes einai upokeimenikes opote to dexomai :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Thanks Vasili gia to sxolio.Sigoura oi listes einai upokeimenikes, afou grafoume gia tis proswpikes agapimenes.An itan antikeimenikes, pithanotata na itan k diaforetiko to top-5.Gia to fringe exeis dikio.Eixa skeftei na to valw anti tou BSG.To Dexter meta tin 4i season ekane koilia k to telos itan apogoiteutiko gia emena k gia pollous allous pou to parakolouthousan.Tha protimousa na mou zitousan na grapsw genika agapimenes seires k na valw mesa fringe, firefly, south park, GoT, House M.D., Sherlock, modern Family, 24, Suits, Doctor Who, Dexter k Supernatural (isws kai Prison Break) mexri ena simeio k poses alles, alla eprepe na tis periorisw se 5.An me rwtages twra mporei na sou elega k ta 5 diaforetika.O kathenas, vevaia, exei tis dikes tou protimiseis.Alimono an sumfwnousame oloi sta panta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους σας, για το χρόνο σας και τα σχόλιά σας.Λογικό είναι, σε ένα τόσο υποκειμενικό θέμα, να υπάρχουν και πολλές διαφορετικές απόψεις και θέλουμε πολύ να τις ακούσουμε όλες, καθώς επίσης θα θέλαμε και τις προτάσεις σας για τα επόμενα top5 μας!Keep reading our blog... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ama s pw... oti afou dhmosieusa to sxolio, m r8e to fringe :P ti 8a peis? FRINGE RULES.... k SOA... alla dn exei oloklhrw8ei opws proeipes... kai to Alias... mporw n pw oti dn to skefthka ... kalo gia serial... alla top 5? e oxi k toso :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. to prison break oso gamhse 1,2 season... toso to GAMHSAN... 3,4... tn de thletainia... p xe bgei tn afhsa sthn mesh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγγνώμη αλλά το Being human δε μου άρεσε καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο Χάρη μου!!!! Εξαιρετικές επιλογές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή Sailor πες μας ποιες είναι αυτές οι κοινές παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Blogger news

Blogroll

About