Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Γιατί βλέπω "Game Of Thrones" της Μαρίας Μπακάρα






Αν με ρώταγε κάποιος πριν από 3 χρόνια ποια είναι η αγαπημένη μου σειρά, το πιθανότερο ήταν να έπαιρνε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Αναλόγως με ποια σειρά με συγκλόνιζε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που άκουγα την ερώτηση. Κάποια στιγμή δυο αγαπημένα μου φιλαράκια άρχιζαν να με πρήζουν με το Game of Thrones. Έχοντάς τους απόλυτη εμπιστοσύνη, ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν καλή. Μετά ένας ξάδερφος έθεσε τα δικά του επιχειρήματα για τους λόγους που είναι καλή η σειρά (κυρίως αναφερόταν στις ερωτικές σκηνές) και τέλος όλος αυτός ο κόσμος γύρω μου που περίμενε να δει το επεισόδιο με περισσή ανυπομονησία. Κάποια στιγμή και ενώ όλοι περίμεναν να ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν είπα να την αρχίσω. Σημειωτέον ότι γνώριζα αρκετά γεγονότα γύρω από τις εξελίξεις της σειράς….ίσως και τα γεγονότα του τελευταίου επεισοδίου του πρώτου κύκλου. ‘Όμως δεν με ένοιαζε. Αφενός είμαι από εκείνους που κανένα spoiler δεν είναι ικανό να τους σταματήσει άμα θέλουν να δουν κάτι. Αφετέρου δεν με ένοιαζε γιατί δεν είχα σκοπό να συνεχίσω να την παρακολουθώ. Υπήρχαν ένα σωρό καλές σειρές εκεί έξω και πιο του γούστου μου. Έχοντας αδυναμία στις αστυνομικές και δικαστικές σειρές, μια σειρά στυλ «Άρχοντα» δεν θα ήταν και το καλύτερό μου……αχχχχχχ που να ήξερα!!!!!! Πόσο λατρεύω να μισώ το γεγονός ότι την ξεκίνησα….πόσο δεν μου αρέσει που έγινα σαν τη μάνα μου που κλείνεται μέσα τα βράδια για δει κλεμμένα όνειρα (ευτυχώς δεν υπάρχει σύγκριση)……πόσο γουστάρω που επιτέλους κάθομαι και λιώνω κάνοντας μαραθώνιους προβολών μόνη μου. 

Την πρώτη σεζόν την είδα σε ένα βράδυ και ένα πρωί. Ξεκινώντας την μετά τις 2 με πήρε το ξημέρωμα….δεν έχασα και τίποτα….κάποιες ώρες ύπνου. Αλλά όταν βλέπεις GoT μαθαίνεις ότι ο ύπνος δεν σου χρειάζεται. 


Η σειρά βασίζεται στη σειρά βιβλίων του George R.R. Martin « A Song of Ice and Fire» (Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου). Game of Thrones είναι ο τίτλος του πρώτου βιβλίου της σειράς. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 7 βιβλία εκ των οποίων το τρίτο και το πέμπτο είναι δίτομα. Τα βιβλία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis. Η σειρά έρχεται δεύτερη στην κατάταξη του IMDb συγκεντρώνοντας την απίστευτη βαθμολογία 9,4/10!!!!Έχει πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές που μετράνε αντίστροφα για τον τέταρτο κύκλο, έχοντας ήδη ανανεώσει για άλλους δύο. Ο συγγραφέας της ο οποίος επιμελείται προσωπικά και πολλές φορές γράφει και ο ίδιος κάποια επεισόδια κατατάσσεται στους 100 ανθρώπους με την περισσότερη επιρροή στον κόσμο. 


Όταν κάθομαι και σκέφτομαι γιατί βλέπω φανατικά τη σειρά, κάθε φορά δίνω και μια διαφορετική απάντηση. Συζητώντας με μια παρέα κάποιοι εξέφρασαν την άποψη: « Έλα μωρέ, σεξ και βία έχει. Γι αυτό πουλάει» Σεξ και βία έχει και το True blood…..ευτυχώς ούτε αυτό συγκρίνεται με το GoT. Όχι…είναι κάτι άλλο….ή μάλλον πολλά άλλα. 

Είναι η απίστευτη σκηνοθεσία και το εξαιρετικό καστ. Η πλοκή, οι ατάκες αλλά και τα γραφικά. Οι ηθοποιοί είναι προσεκτικά διαλεγμένοι, λες και ο χαρακτήρας του βιβλίου γράφτηκε ειδικά γι αυτούς. Η σκηνοθεσία γενναιόδωρη απ’ όλες τις απόψεις. Δεν διστάζει να δείξει την πιο σκληρή αιματοχυσία, το πιο βίαιο ξεκοίλιασμα, την πιο αηδιαστική πληγή. Αλλά και οι ερωτικές σκηνές είναι εξίσου γενναιόδωρες. Το γυμνό ρέει άφθονο και από άντρες και από γυναίκες. Οι σκηνές σεξ είναι πιστές στην πραγματικότητα και προσφέρουν στο θεατή άρτο και θέαμα, αφού σε αρκετές εμφανίζεται και ένας ματάκιας να τρώει ή να πίνει. Τέλος, αυτό που πραγματικά μου αρέσει στο GoT και που δικαιολογεί τις ωμές σκηνές σεξ και βίας, είναι ο ρεαλισμός του. Δεν κρατάει τίποτα για τη φαντασία. Θα φανερώσει την πιο σκοτεινή αλήθεια και θα στην προσφέρει στο πιάτο. Σχέσεις μεταξύ αντρών, λεσβιακός έρωτας, κατάργηση της ουσιοκρατίας του αίματος, θρησκευτικές πίστεις βγαλμένες από τη φαντασία.

Οι χαρακτήρες περνάνε όλες τις αληθοφανείς καταστάσεις και μεταπτώσεις που διαμορφώνουν έναν χαρακτήρα. Πρόκειται για αριστουργηματικά δομημένους χαρακτήρες, που το ψυχογράφημα τους αποτελεί ένα μικρό κέντημα.Και φυσικά, η ίδια η πλοκή της ιστορίας. Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις τι βλέπεις. Δεν διανοείσαι ότι μπορεί ένας ρόλος ή μια ιστορία να κατέληξε με το συγκεκριμένο τρόπο. Ακριβώς επειδή δεν το περιμένεις είναι ακόμα καλύτερο. Δεν θα πω ψέματα. Κάποιες φορές μπορεί ένα επεισόδιο να μην είναι τόσο συναρπαστικό….όμως υπάρχει μια στιγμή…..εκείνη η μαγική στιγμή που τα αλλάζει όλα. Ξαφνικά θέλεις κι άλλο. Αυτό που είδες δεν σου είναι πια αρκετό και παρακαλάς να έρθει γρήγορα η επόμενη εβδομάδα. Για να είμαι ειλικρινής έχω δει όλα τα επεισόδια αρκετές φορές το καθένα. Μια από τις αγαπημένες μου ασχολίες είναι να βλέπω τις σεζόν μαζεμένες. Κάθε φορά η συγκίνηση είναι η ίδια. Ας ξέρω την πλοκή. Ας ξέρω το τέλος. Απλώς δεν έχει σημασία. 


Για το τέλος άφησα έναν από τους αγαπημένους μου λόγους που βλέπω Game of Thrones.

TYRION LANNISTER…..κατά κόσμο Peter Dinklage. Ότι και να πω για τον λατρεμένο μου Τύριον είναι λίγο. Ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει είναι απλά εξαιρετικός. Με τεράστιες υποκριτικές ικανότητες, πρώτη και μοναδική επιλογή του ίδιου του συγγραφέα για το ρόλο….απλά δεν θα μπορούσα να φανταστώ κανέναν άλλον να υποδύεται τον Τύριον. Κυριολεκτικά δεν υποδύεται το ρόλο, είναι ο ρόλος!!!!
Όμως η ουσία είναι ο ίδιος ο Τύριον!!!!!! Ένας χαρακτήρας τόσο συναρπαστικός όσο και η ιστορία του. Ο Τύριον είναι ο δευτερότοκος γιος, ο αδερφός της βασίλισσας, ο μικρός αδερφός του γενναίου και πανέμορφου ιππότη, ο ακόλαστος ερωτύλος, ο πότης, ο άσχημος, ο νάνος!!!! Και είναι απλά ανυπέρβλητος!!!!!!! Είναι ένα κράμα δύναμης, εξυπνάδας και ευαισθησίας. Μιας καλά κρυμμένης ευαισθησίας που ξέρει ότι αν τη φανερώσει μπορεί να χάσει ακόμα και τη ζωή του. Όμως αυτό που κάνει τον Τύριον να ξεχωρίζει από τους άλλους είναι ότι δεν κρύβει ποιος είναι. Δεν είναι ψηλός, άρα ούτε και δυνατός. Ο πατέρας του τον μισεί, τα αδέρφια του τον λυπούνται , ο κόσμος τον κοροϊδεύει.


Όμως είναι πάντα εκεί. Στο παρασκήνιο, κάποιες φορές και στο επίκεντρο, αλλά πάντα κινεί τα νήματα. Ομολογεί φανερά τις αδυναμίες του αλλά δεν κρύβεται πίσω από αυτές. Πορεύεται με ότι του έδωσε η ζωή. Και αυτό είναι το μυαλό του. Ένα μυαλό κοφτερό, προκλητικό και πολύπλοκο. Το ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο με το διάβασμα και τις μελέτες που κάνει. Βαθιά μέσα του είναι ένα μικρό παιδί που του έλειψε η αγάπη και κάνει τα πάντα για να γίνει αποδεκτό……όμως ο Τύριον έχει τη μαγκιά να το κάνει με τους δικούς του όρους!!!! Είναι ικανός να χαστουκίσει έναν βασιλιά, να πείσει κάποιον που τον μισεί να του εμπιστευτεί τη ζωή του, να σηκώσει έναν ολόκληρο λαό στην πλάτη και να τον οδηγήσει σε μάχη χωρίς να νοιάζεται για το μέγεθός του. Γι ‘ αυτό όπως προείπα είναι απλά ΑΝΥΠΈΡΒΛΗΤΟΣ!!!! 

Μακράν αγαπημένη ατάκα….: «Κάθε νάνος είναι μπάσταρδος για τον πατέρα του».

7 σχόλια:

  1. Από τα καλύτερα που έχω διαβάσει για το GoT!! Καλή αρχή στο blog σας κ άπειρες επισκέψεις σας εύχομαι να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poly wraio keimeno!GoT rules...kali arxi ki apo mena paidia kai terastia epituxia sto blog sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. polu wraio keimeno!!! mpravo maria!!! sunexiste etsi paidia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Sailor σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Ακολουθούν και άλλα φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νάνσυ μου σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και για την στήριξή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και ανταποκρίνεται στην αγάπη μας για το GoT! Ακολουθούν και άλλα βέβαια και ελπίζουμε στη στήριξή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 

Blogger news

Blogroll

About