Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Animation ταινίες: Είναι μόνο για παιδιά;


Τα παιδιά του blog μου έδωσαν την ευκαιρία ν’ αναπτύξω ένα θέμα για το οποίο ήθελα πολύ καιρό να μιλήσω (και τα ευχαριστώ πολύ γι αυτό). Το θέμα μου είναι απλό. Οι παιδικές ταινίες μπορούν να είναι εξίσου σοβαρές με τις κανονικές ταινίες;
Ναι, ναι και πάλι ναι… ΜΠΟΡΟΥΝ.  Μην σας πω ότι είναι και καλύτερες (ok, ίσως υπερβάλω λιγάκι) και θα σας πω αμέσως το γιατί. Επειδή, έχουν τις πιο απλές ιστορίες και μέσα από αυτές μεταφέρουν μηνύματα στο θεατή με τον πιο απλό τρόπο.

Για του λόγου το αληθές, θα αναφερθώ σε 10 ταινίες animation, που κρύβουν πολύ περισσότερα από μερικά απλά κινούμενα σχέδια και πολλές στιγμές γέλιου. Προσοχή τα παρακάτω κείμενα περιέχουν spoilers.


10. The Iron Giant (Ο ατσαλένιος γίγαντας)

Ξεκινάω δυναμικά, με μια ταινία που όσες φορές και να την δω, τόσες θα’ναι και οι στιγμές που θα απολαύσω το κάθε λεπτό της. Σιγά μη δεν την έβαζα στο top 10 μου (αφού είναι η αγαπημένη μου ταινία ever, ever). Αν και αγαπημένη δεν της βάζω υψηλό νούμερο, διότι το μήνυμα που περνάει η ταινία είναι απλό και τετριμμένο.
Ένα αγόρι ο Hogwarth, βρίσκει μία νύχτα ένα τεράστιο ρομπότ, το οποίο έχει δική του νοημοσύνη, δική του βούληση, και αμνησία… ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ. Το ρομπότ στάλθηκε στη γη να μας αφανίσει (αφού είναι η απόλυτη πολεμική μηχανή, όπως αποδεικνύεται στο τέλος) αλλά επειδή χτύπησε το κεφάλι του, έχει ξεχάσει τα πάντα. Έτσι ο μικρός Hogwarth, κάνει παρέα μαζί του και αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία μεταξύ τους.
Μια ιστορία που μας αποδεικνύει ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό και δεν πρέπει να το φοβόμαστε, αφού μερικές φορές είναι το μόνο που μπορεί να μας σώσει.



9. Despicable Me (Εγώ, ο Απαισιότατος)

Την ταινία αυτή όλοι μας την θυμόμαστε και την αγαπήσαμε λόγω των minions. Ο πρωταγωνιστής, λοιπόν, είναι ο Gru που προσπαθεί (μάταια κι αυτός) να γίνει ο πιο δημοφιλής κακός σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Μια μέρα όμως, παίρνει υπό την προστασία του 3 κοριτσάκια. Κι από εκεί που ήταν ένας μοχθηρός κακός, μετατρέπεται σε έναν πατέρα που το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι το καλό των κοριτσιών του.
Μια ταινία που μας δείχνει πως ακόμα και οι πιο άκαρδοι, οι πιο σκληροί, όταν γνωρίσουν τα σωστά άτομα, γίνονται ψυχούλες (τετριμμένη ιστορία στα παιδικά μεν, αλλά δεν παύει να είναι ένα ωραίο μήνυμα)



8. Wreck it Ralph

Μια ταινία που μας δείχνει πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ζωντανά, ότι πίσω από την οθόνη της κονσόλας, κρύβεται ένας κανονικός κόσμος. Στην ταινία αυτή ο Ralph είναι ο κακός σ’ ένα παιχνίδι, όμως δεν του αρέσει που έχει αυτό το ρόλο. Παίρνει την απόφαση λοιπόν να γίνει ήρωας, κάνοντας αυτό που του αρέσει.
Η ιστορία του Ralph μας δείχνει πως ακόμα κι αν μας έχουν στιγματίσει με ένα συγκεκριμένο τίτλο, είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό.



7. Finding Nemo (Ψάχνοντας το Nemo)

Μια οικογενειακή ιστορία με πρωταγωνιστές 2 ψάρια. Όταν ο Marlin χάνει το γιό του, το Nemo, διασχίζει όλο τον ωκεανό με την παρέα της Dorrie (που μας χαρίζουν άπειρες στιγμές γέλιου), ξεπερνά τους φόβους του και δεν χάνει ούτε για μια στιγμή το κουράγιο του, αφού το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να βρει τον γιό του, τίποτε άλλο. Έρχεται αντιμέτωπος με γλάρους, τσούχτρες, καρχαρίες και τέλος τα βάζει και με τον ίδιο τον άνθρωπο.
Μια ιστορία που διαδραματίζεται στον ωκεανό, με εκπληκτικά γραφικά και μαγευτικές εικόνες (ένα μεγάλο μπράβο στη Disney, για μια ακόμα φορά), που μας δείχνει πόσο δυνατός είναι ο δεσμός της οικογένειας και πως η αγάπη του γονιού προς το παιδί του μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.



6. Meet the Robinsons (Γνωρίζοντας τους Ρόμπινσονς)

Στην ταινία αυτή ο πρωταγωνιστής μας ο Λούις, είναι ένα ορφανό-διάνοια. Η μητέρα του, όταν ήταν βρέφος, τον παράτησε στα σκαλιά ενός ορφανοτροφείου χωρίς να δώσει το παραμικρό στοιχείο για την ταυτότητα της. Ο Λούις, λοιπόν, απελπισμένος που δεν τον έχει υιοθετήσει καμία οικογένεια (λόγω των επικίνδυνων εφευρέσεων που δημιουργεί κάθε λίγο και λιγάκι) αποφασίζει να γνωρίσει την πραγματική του μητέρα και να δημιουργήσει την οικογένεια που πάντα ονειρευόταν.
Η ταινία αυτή μπορώ ν πω, ότι δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, μέχρι να πέσουν οι τίτλοι τέλους… Σ’ όλη την ταινία, ακούμε συνέχεια να επαναλαμβάνουν μια φράση, «Keep Moving Forward». Στο τέλος, λοιπόν, συνειδητοποιείς πως όλη η ταινία στηρίζεται σε κάποια λόγια του Walt Disney, περνώντας ένα σημαντικό μήνυμα για όσους κρατάνε απωθημένα και μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αναμασώντας ξανά και ξανά τις ίδιες σκέψεις και ιδέες, ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά ανοίγοντας νέους δρόμους και δίνοντας νέες ευκαιρίες στον εαυτό τους.



5. Toy Story 3

Στις προηγούμενες ταινίες, που δεν νομίζω να υπάρχει άτομο που δεν τις έχει δει, μας παρουσίαζαν ένα μικρό αγοράκι τον Andy, και τα παιχνίδια του… οι 2 πρωταγωνιστές που κατάφερναν να μπλέκουν συνέχεια σε μπελάδες είναι ο Woody ένας καουμπόης -που είναι το αγαπημένο παιχνίδι του Andy- κι ο Buzz, ένας διαγαλαξιακός σερίφης -το δεύτερο αγαπημένο παιχνίδι του Andy. Στην αρχή ο Woody κι ο Buzz μισούσαν ο ένας τον άλλον, αλλά μετά έγιναν αχώριστα φιλαράκια. Ενώ λοιπόν έχουμε δει 2 ταινίες με το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο, έρχεται η τρίτη να μας τα ανατρέψει όλα. Ο Andy, όντας μεγάλος κ ενήλικας πλέον, δεν παίζει πια με τα παιχνίδια του (προφανώς). Τα παιχνίδια προσπαθούν να του τραβήξουν την προσοχή άλλα μάταια. Μετά από μια σειρά γεγονότων, έρχεται μια σκηνή λίγων δευτερολέπτων, όπου ο Andy παραδίδει με μισή καρδιά τα παιχνίδια του, λίγο πριν πάει στο πανεπιστήμιο, ακόμη κι αν είχε να τα χρησιμοποιήσει χρόνια.
Με μία τόσο απλή σκηνή μας θυμίζει πόσο έχουμε δεθεί με τα παιχνίδια μας συναισθηματικά κι ας ήταν μόνο κομμάτια από πλαστικό. Πόσο δύσκολο ήταν για μας, να αποχωριστούμε το παραμικρό παιχνίδι που είχαμε καταχωνιασμένο, κι ας παίζαμε μαζί του μια φορά στο τόσο. Κι εν τέλη μας κάνει να καταλάβουμε πως τα παιχνίδια είναι ένα κομμάτι μας, αφού κρατάνε την πιο σημαντική περίοδο της ζωής μας, την παιδική μας αθωότητα.



4. UP (Ψηλά στον ουρανό)

Η ιστορία εξελίσσεται γύρω από τον Carl. Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τη ζωή του από πιτσιρίκι, μέχρι σήμερα που ‘ναι 70 ετών. Βρίσκει ένα κοριτσάκι που είναι το ίδιο φαντασιόπληκτο με αυτόν, παντρεύονται, στη συνέχεια μαθαίνουν ότι δεν μπορούν να κάνουν παιδιά κι εν τέλει καταλήγουν να είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι μόνο του. Το βασικό είναι πως με την γυναίκα του, ήθελαν πάντα να ζήσουν μια περιπέτεια σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Με τα χρόνια όμως οι οικονομίες που μάζευαν πήγαιναν σε πιο επείγοντα θέματα, ώσπου μια μέρα η γυναίκα του πέθανε. (Τώρα που το σκέφτομαι μόνο παιδική δεν είναι αυτή η ταινία με τόση κατάθλιψη.) Μια μέρα λοιπόν, εκεί που μια πολυεθνική είναι έτοιμη να του γκρεμίσει το σπίτι, παίρνει τα μπογαλάκια του (για την ακρίβεια όλο το σπίτι του, με την βοήθεια εκατομμυρίων μπαλονιών, που το έκαναν να πετάει σαν αερόστατο) και φεύγει για να ζήσει την περιπέτεια που ποτέ δεν έζησε.Μαζί με το σπίτι κουβαλάει κι ένα προσκοπάκι. το Russell (κατά λάθος βέβαια), ο οποίος του θυμίζει πως η ηλικία δε σε σταματά από το να κάνεις πράματα στη ζωή σου.
Το όλο νόημα στην ταινία είναι η στιγμή που ανοίγει το άλμπουμ φωτογραφιών της γυναίκας του. Ένα άλμπουμ που το φυλούσαν για τις ξεχωριστές περιπέτειές τους. Το άλμπουμ, λοιπόν, αυτό περίμενε να είναι άδειο. Αντίθετα η γυναίκα του, το είχε γεμίσει με φωτογραφίες τους και του’χε κάνει μια αφιέρωση: «Σ’ ευχαριστώ για τις περιπέτειες που μου χάρισες…», δίνοντάς του να καταλάβει πως όσα είχαν ζήσει μέσα από την καθημερινότητά τους ήταν ήδη αρκετά. Κι ας μην έκαναν ποτέ παιδιά, εκείνη είχε γίνει ευτυχισμένη δίπλα του



3. Frozen

Μια πρόσφατη ταινία της Disney που αναφέρεται αυτή τη φορά, όχι στην αγάπη ενός πρίγκιπα και της πριγκίπισσάς του, αλλά ανάμεσα σε 2 αδερφές, αγαπημένες και αχώριστες όσο τίποτα. Η μεγάλη αδερφή (Elsa) έχει μαγικές δυνάμεις, για την ακρίβεια μπορεί να παγώνει τα πάντα. Στην ιστορία της ταινίας λοιπόν, η Elsa χτυπάει την μικρή της αδερφή (Anna) με τις δυνάμεις της, κατά λάθος. Φοβούμενη ότι μπορεί να της κάνει περισσότερο κακό, η Elsa απομακρύνεται από αυτήν για πάντα. Η Anna, που δεν έχει πάψει να την αγαπάει παρόλη την απότομη αλλαγή της, όταν απομακρύνεται από το βασίλειό τους, ξεκινάει το ταξίδι για να τη βρει. Σε όλη την ταινία η σκηνή με τo μεγαλύτερο νόημα είναι αυτή με τον Olaf, έναν μικρό χιονάνθρωπο που ζωντανεύει και κρατάει συντροφιά στην Anna. Ενώ είναι μπροστά από το τζάκι ο Olaf κι αρχίζει να λιώνει, τον παροτρύνει η Anna να απομακρυνθεί. Τότε με ήρεμη φωνή της απαντάει «Για κάποιους ανθρώπους αξίζει να λιώσεις».
Πρώτη φορά, λοιπόν, προβάλουν σε μια παιδική ταινία την αδελφική αγάπη να είναι πιο δυνατή ακόμα κι από την ερωτική. Να δίνουν στο «Φιλί της πραγματικής Αγάπης» που καταφέρνει να σπάει κάθε κατάρα, ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Και μόνο αυτό νομίζω τα λέει όλα.



2. WALL-E

Τι να πρωτοπώ για αυτή την ταινία; Δεν ξέρω!
Η ιστορία μας πάει στο μέλλον όπου, λόγω των σκουπιδιών, η γη έχει εγκαταλειφθεί δια παντός. Ο Wall-e, ένα ρομπότ που έχει μείνει στην επιφάνεια της γης, ανακαλύπτει ένα μικρό φυτό, ένδειξη ότι η ζωή επανέρχεται στον πλανήτη, παρά τη μόλυνση που υπάρχει. Λόγω αυτού, γνωρίζει την Eve, ένα ρομπότ προγραμματισμένο να εντοπίζει μορφές ζωής που μπορούν να αποδείξουν πως ο πλανήτης είναι κατοικήσιμος πάλι. Μεταξύ τους αναπτύσσεται μια έλξη, και μπλέκουν σε μια περιπέτεια.
Το νόημα που θέλει να πασάρει, νομίζω, είναι ξεκάθαρο. Ένα τεράστιο οικολογικό μήνυμα, ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει ζωή, κι αυτό χάρη στην μόλυνση που δημιούργησε και δημιουργεί ο άνθρωπος.



1. Dr. Seuss’ The Lorax

Μια ακόμα ταινία με μεγάλο οικολογικό μήνυμα. Η ιστορία ξεκινάει περιγράφοντας έναν πλανήτη -και την ζωή σ’ αυτόν- χωρίς δέντρα! Πως τα έχουν αντικαταστήσει με μηχανήματα και πως πληρώνουν για να έχουν καθαρό αέρα. Μας δείχνει το μικρό Ted,  που στην προσπάθεια του να κερδίσει την καρδιά της μικρής Audrey, ψάχνει να βρει έστω και το τελευταίο δέντρο.
Αν αυτή η ταινία δεν κλονίζει τη παραμικρή οικολογική συνείδηση μέσα μας, με τα απανωτά μηνύματα που μας βομβαρδίζει για την πορεία του πλανήτη μας και πόσο δεδομένα έχουμε τα δέντρα, χωρίς να εκτιμάμε και να καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικά είναι για μας, τότε τι να πω;



                                                                                                                                         
                                                                                           Αλέκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About