Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουνίου (16-30)


Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Αρχή της εβδομάδας, μετά από ένα σαββατοκύριακο με πολλή ζέστη και πού όρεξη για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν. Ο Ιούνιος προχωρά δυναμικά, τα σχολεία κλείνουν, οι Πανελλαδικές τελείωσαν -καλά αποτελέσματα παιδιά- η καταραμένη εξεταστική έχει αρχίσει -καλή επιτυχία σε όλους τους φοιτητές και καλά μας κουράγια- και οι ζέστες μπήκαν για τα καλά.

Πέρασε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και χαμπάρι δεν πήρα. Χθες μόλις το συνειδητοποίησα και έσπευσα να μπω να γράψω το κείμενο για τις Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες του υπόλοιπου Ιουνίου. Φτάσαμε αισίως στις 16 του μήνα και το καλοκαίρι είναι εδώ με τα όλα του (μπάνια βέβαια δεν έχω κάνει ακόμα, αλλά πού θα μου πάει; Είπαμε έχουμε κι εξεταστική! Θα τελειώσει όμως, δε θα τελειώσει...; Δεν είναι στο χέρι της... και συνεχίζω το παραλήρημα ) αλλά εγώ είμαι εδώ για να σας ενημερώνω -όπως σας το έταξα- για να μην ξεχάσετε καμία Παγκόσμια ή Διεθνή Ημέρα από εδώ και πέρα. Πάμε να τις δούμε λοιπόν. 

Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουνίου

  • 17η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας

Τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν την 17η Ιουνίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για την Ερημοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στις γνωστές ερήμους, αλλά απειλεί πολλές περιοχές της γης τόσο θερμές όσο και ψυχρές. Στη χώρα μας, μόνο,  το 1/3 των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης. Πάνω από 100 χώρες στον κόσμο πλήττονται ήδη από το φαινόμενο της ερημοποίησης, με κύριο ένοχο, τον άνθρωπο. Η ερημοποίηση της γης έχει ως συνέπειες, την ανυπολόγιστη απώλεια στο γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, τη ραγδαία χειροτέρευση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στα πλαίσια της προσπάθειας καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, δημιουργήθηκε αυτή η μέρα και υπογράφηκε, το 1994, η Διεθνής Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με την οποία ζητείται από τις χώρες που την επικύρωσαν να ετοιμάσουν και να εφαρμόσουν Εθνικά Σχέδια Δράσης.

  • 19η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυττάρωσης 


Η Δρεπανοκυττάρωση είναι μια σοβαρής μορφής αναιμία και οφείλει το όνομά της στο σχήμα δρεπανιού, που παίρνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, λόγω της ανεπάρκειας οξυγόνου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2008 από τον ΟΗΕ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Παγκοσμίου Οργανισμού Δρεπανοκυττάρωσης (SCDIO), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για μια σοβαρή ασθένεια του αίματος, η οποία παλιότερα ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρα. Κάποτε ο μέσος όρος ζωής των ασθενών ήταν τα 40 χρόνια, πλέον όμως και χάρις την αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, ο μέσος όρος ζωής φτάνει ή και ξεπερνά τα 70 χρόνια. Στην Ελλάδα φέτος, στα πλαίσια της ημέρας, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ» από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική και Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία. Λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ: 

  • 20η Ιουνίου: -Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων


Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε για πρώτη φορά με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και πρωτογιορτάσθηκε στις 20 Ιουνίου 2001, με αφορμή τα 50 χρόνια από την υπογραφή της «Συνθήκης για το καθεστώς των προσφύγων». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων. Το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι πρόσφυγες είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, εξαιτίας βάσιμου φόβου δίωξης, με βάση τη φυλή, το θρήσκευμα, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνικότητά τους ή τη συμμετοχή τους σε μία ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων είναι μεγάλος, καθώς η χώρα μας αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό, όμως οι αιτήσεις  για άσυλο παραμένουν σε πολύ μικρό αριθμό. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο διαμένουν για μεγάλο χρονικό στη χώρα μας, αφού η διαδικασία για τη χορήγηση ή όχι του προσφυγικού ή ανθρωπιστικού καθεστώτος είναι μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην παρανομία χωρίς να διαφαίνεται η πολιτική βούληση για την αναγνώρισή τους και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

-Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Σέρφινγκ) 


Η ημέρα καθιερώθηκε το 2004 με πρωτοβουλία του περιοδικού Surfing Magazine και της οικολογικής οργάνωσης The Surfrider Foundation. Γιορτάζεται κάθε χρόνο ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου (20 Ιουνίου και 21 Ιουνίου τα δίσεκτα έτη). Οι λάτρεις του σερφ σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν λοιπόν, επίσης, σήμερα. Εκτός όμως από το να επιδίδονται στο αγαπημένο τους άθλημα προωθούν και την οικολογική προσφορά. Κάθε χρόνο σε πολλές χώρες, οι σέρφερ συμμετέχουν σε προγράμματα καθαρισμού των ακτών και προστασίας της αειφορίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

  • 21η Ιουνίου: -Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής


Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ(Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού. Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός ΓαλλίαςΣήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε περισσότερες από 22 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα γιορτάζεται η μέρα, κάθε χρόνο, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις. 36 πόλεις σε όλη τη χώρα θα συμμετάσχουν φέτος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν όλα τα είδη μουσικής κι η είσοδος σε αυτές είναι πάντα ελεύθερη. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:
http://www.europeanmusicday.gr/2014/06/ευρωπαϊκή-γιορτή-της-μουσικής-πρώτες/

-Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας


Ορίστε που μαθαίνουμε και καινούριους όρους που δεν ξέραμε. Υδρογραφία ονομάζεται μια ιδιαίτερη επιστήμη , που κύριο αντικείμενό της είναι η συστηματική γεωδαιτική μελέτη και αποτύπωση της επιφάνειας της γης που καλύπτεται από νερό, εκτός των ωκεανών. Πρόκειται για επιμέρους κλάδο της Υδρολογίας με διεπιστημονικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το αντικείμενο μελέτης της βασίζεται τόσο στην ΑστρονομίαΤοπογραφία, Γεωδαισία, Γεωφυσική, Υδροδυναμική, Μετεωρολογία, γνώση γήινου μαγνητισμού και παλιρροιών και κάθε άλλης σχετικής επιστήμης, όσο ακόμα και στα φυσικά δρώμενα και τη συλλογή στοιχείων που αφορούν τις ακτές και που είναι αποτελέσματα μακράς παρατήρησης και ναυτικής εμπειρίας. Αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό βοηθό της ναυσιπλοΐας και της ακτοπλοΐας κι έχει βοηθήσει σημαντικά στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.  Η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 21 Ιουνίου 2006, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

-Παγκόσμια Ημέρα Τροχοσανίδας (Skateboard)


Και οι σκεϊτάδες έχουν την τιμητική τους σήμερα. Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τροχοσανίδας (Go Skateboard Day), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Τροχοσανίδας (IASC), για την προώθηση του δυναμικού αυτού αθλήματος.

  • 22η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου


Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα οι φανατικοί φίλοι του μοντέλου "Beetle" της Volkswagen ή όπως το ξέρουμε εμείς "Σκαραβαίο", που δεν είναι λίγοι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν το αντικείμενο της λατρείας τους. Το αμάξι το ξέρουμε όλοι, αυτό όμως που δε γνωρίζουν πολλοί είναι πως η εμφάνισή του στην αγορά οφείλεται στον Αδόλφο Χίτλερ, καθώς ήταν εκείνος που στις στις 22 Ιουνίου 1934 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του. Περισσότερα για την ιστορία του πολυαγαπημένου αυτού αμαξιού μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: 

  • 23η Ιουνίου: -Ολυμπιακή Ημέρα


Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως Ολυμπιακή Ημέρα την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Η ΕΟΕ και όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανά τον κόσμο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ, εορτάζουν την Ολυμπιακή Ημέρα στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.


-Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία


H Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία (UN Public Service Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να τιμήσει τη συνεισφορά του δημόσιου τομέα των κρατών - μελών του στην αναπτυξιακή διαδικασία. Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται και οι νικητές των σχετικών βραβείων, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ από το 2003. Η Ελλάδα έχει τιμηθεί μία φορά το 2003, για την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη.

-Διεθνής Ημέρα Χηρών


H Διεθνής Ημέρα Χηρών (International Widows Day) καθιερώθηκε το 2010 από τον ΟΗΕ, για να επισημάνει τη «φτώχεια και την αδικία που βιώνουν εκατομμύρια χήρες και τα προστατευόμενα από αυτές μέλη σε όλο τον κόσμο». Οι γυναίκες που έχουν χάσει τον σύζυγό τους, σε πολλά μέρη του κόσμου μπορεί να γίνουν πολύ ευάλωτες και να υποστούν διακρίσεις (διαφόρων ειδών) από την κοινωνία στην οποία ζουν εκείνες και τα παιδιά τους. Οι χήρες και τα παιδιά τους πρέπει να απολαμβάνουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα που τους αξίζει. Η πρωτοβουλία ανήκε στον αγγλοϊνδό επιχειρηματία Λόρδο Λούμπα, ο οποίος από το 1998 έχει συστήσει το ομώνυμο ίδρυμα για την παροχή βοήθειας σε αναξιοπαθούσες χήρες. Η ημερομηνία επελέγη, επειδή την ημέρα αυτή του 1954 η μητέρα του Λόρδου Λούμπα, Σριμάτι Πούσπα Βάτι Λούμπα, έμεινε χήρα.

  • 25η Ιουνίου: Ημέρα του Θαλασσοπόρου

Η Ημέρα του Θαλασσοπόρου (Day of the Seafarer) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία. 

  • 26η Ιουνίου: -Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους


 Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να ευαισθητοποιηθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ο πρώτος άνθρωπος που απαγόρευσε το εμπόριο ναρκωτικής ουσίας, συγκεκριμένα του οπίου, ήταν ο Κινέζος μανδαρίνος Λιν Τσε Χσου, ξεκινώντας με την απόφασή του αυτή τον πρώτο πόλεμο του οπίου το 1839. Τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ουσιών, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια κι οι χρήστες αυτών αυξάνονται ραγδαία. Κύριες ουσίες κατάχρησης είναι η ηρωΐνη και τα οπιοειδή. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV ενώ η ηλικία έναρξης χρήσης δείχνει να μειώνεται. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί οργανισμοί από τους οποίους μπορεί ο χρήστης ή η οικογένειά του να αναζητήσει βοήθεια.

-Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων


Η Διεθνής Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων καθιερώθηκε στις 26 Ιουνίου 1998, ημερομηνία κατά την οποία το προηγούμενο έτος υπεγράφη η Διεθνής Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και το 1948 ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. Το Διεθνές Συμβούλιο κατά των Βασανιστηρίων, με συμβουλευτικό στάτους στον ΟΗΕ, εδρεύει στην Κοπεγχάγη και επιχορηγείται από την Ε.Ε. και τη δανέζικη κυβέρνηση. Ασκεί το έργο του μέσω του δικτύου των 200 Κέντρων Περίθαλψης και Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Βασανιστήριο είναι σοβαρός πόνος, είτε σωματικός, είτε ψυχικός, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εκμαίευση πληροφοριών ή ομολογίας σχετικά με μια πολιτική ή άλλη πράξη, όπου, κατά την άποψή τους, δεν μπορούν να φτάσουν μ' άλλον τρόπο. Πριν από 2.500 χρόνια, οι Έλληνες είχαν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στο παλιό ερώτημα «αν τα βασανιστήρια δικαιολογούνται». Ο Αριστοτέλης και ο Αντιφών αποφάνθηκαν ότι καμιά ομολογία - απόρροια βασανιστηρίων δεν μπορεί να έχει αξία στο δικαστήριο, αφού συνήθως ο βασανιζόμενος λέει αυτά που θέλει ν' ακούσει ο βασανιστής του. Με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, το 1984 υπογράφηκε και το 1987 τέθηκε σε ισχύ, η Διεθνής Σύμβαση για την άμεση κατάργηση των βασανιστηρίων σ' όλον τον κόσμο, επίτευγμα όπου η χώρα μας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη, με τον «Νόμο Μαγκάκη», τα βασανιστήρια είχαν περάσει ως ιδιώνυμο αδίκημα στην εθνική μας νομοθεσία, λόγω και της δικτατορίας.

  • 27η Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας






Στις 27 Ιουνίου του 1969 ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.


                                                                                                   Ηρώ

Πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About