Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουνίου (1-15)



Καλό μήνα σε όλους και πολύ πολύ καλό καλοκαίρι. Μπήκε ο Ιούνιος και το καλοκαίρι είναι εδώ, ας είναι ο καιρός ανοιξιάτικος ακόμη αυτές τις μέρες. Και ο ήλιος μας δίνει ενέργεια και όρεξη για νέα πράγματα. Νέος μήνας λοιπόν, νέα ιδέα, νέο κείμενο.

Με αφορμή τις λιγότερο γνωστές Παγκόσμια Ημέρα Blogging (2 Μαΐου) και Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας (3 Μαΐου) αλλά και την πασίγνωστη Παγκόσμια Ημέρα της μητέρας (δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) που ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν, καθώς κι ένα άρθρο που διάβασα, σκέφτηκα πως οι περισσότερες Παγκόσμιες Ημέρες είναι σχετικά άγνωστες στον κόσμο. Θα μου πείτε και τι σε νοιάζει εσένα; Βασικά τίποτα, αλλά το βρήκα πολύ ενδιαφέρον θέμα και μια καλή ευκαιρία για γράψιμο. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω την έρευνά μου και να σας ενημερώσω για αυτές.

Αρχικά σκέφτηκα να γράψω σε ένα κείμενο όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες, ψάχνοντας όμως να τις συγκεντρώσω, διαπίστωσα πως είναι πολύ περισσότερες από ότι νόμιζα (άρα χρειάζεται και περισσότερη έρευνα -τρομάρα μου- και χρόνος) οπότε αυτό που ήθελα να κάνω θα ήταν αδύνατο. Βλέπετε δεν μου αρκεί μια απλή παρουσίαση. Έχω σκοπό να εμπλουτίσω το κείμενο με μικρά σχόλια (τυχερούληδες, πώς σας προσέχω). Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το κείμενο θα γινόταν τεράστιο. Κι ακόμα κι αν εσείς είχατε όλη την καλή διάθεση να το διαβάσετε το κατεβατό (που δεν νομίζω δηλαδή), δεν ξέρω αν εγώ θα είχα το κουράγιο να το ολοκληρώσω.

Η απόφαση πάρθηκε λοιπόν, να γίνει ένα δεκαπενθήμερο θέμα με τις Παγκόσμιες Ημέρες (γιατί είπαμε... είναι πολλές). Κάθε 1η και 16η του μήνα θα είμαι εδώ να σας ενημερώνω.

Μην ξεχνάμε όμως πως τα προβλήματα δεν λύνονται μνημονεύοντάς τα μια φορά το χρόνο. Ούτε αρκεί ένα χρόνια πολλά σε αυτούς που αφιερώνεται η εκάστοτε ημέρα. Ούτε θα γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος εξαιτίας τους. Πρέπει όλοι να προσπαθούμε καθημερινά και να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό (όσο αυτό είναι δυνατόν), να θυμόμαστε τους λιγότερο ευνοημένους και να δραστηριοποιούμαστε πού και πού. Κοινώς ας ξεκουνάμε μια στο τόσο από τους καναπέδες, τα pc και τις τηλεοράσεις μας κι ας κάνουμε κάτι για να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο πιο όμορφο.

Και ξεκινάμε. Είμαστε στην έναρξη του 6ου μήνα του χρόνου, οπότε σήμερα θα μάθουμε τις Παγκόσμιες και Διεθνής Ημέρες του Ιουνίου. Θα αρχίσουμε με τις κινητές Παγκόσμιες και Διεθνής Ημέρες για να μη χάσουμε καμία απολύτως από φέτος κι έπειτα. 


Κινητές Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουνίου
  • 3η Κυριακή του Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα


Όλοι ξέρουμε τη γιορτή της μητέρας που είναι (όπως προείπαμε) τη 2η Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο. Όμως -δυστυχώς- πολλοί λιγότεροι γνωρίζουν πως υπάρχει κι η αντίστοιχη μέρα για τον πατέρα. Πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 (ω, ναι από τόσο παλιά) και εμπνεύστριά της ήταν η αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ Ντοντ, που θέλησε να καθιερώσει μια γιορτή ανάλογη με την Ημέρα της Μητέρας, προκειμένου να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας.


  • Ημέρα του θερινού ηλιοστασίου: Παγκόσμια ημέρα Ουμανιστή (Ανθρωπιστή) 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστή (World Humanist Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου (21 Ιουνίου το 2014), με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης (IHEU), μιας οργάνωσης που εδρεύει στο Άμστερνταμ και συσπειρώνει άθεους, ορθολογιστές, υπέρμαχους του κοσμικού κράτους και σκεπτικιστές. Στόχος της Ημέρας είναι η διάδοση του Ουμανισμού (Ανθρωπισμού) ως φιλοσοφική στάση ζωής.Ο Ουμανισμός είναι φιλοσοφικό ρεύμα και στάση ζωής, που τοποθετεί τον άνθρωπο υπεράνω όλων των άλλων αξιών και πιστεύει κυρίως στον πολιτισμένο και μορφωμένο άνθρωπο ως αξία.



Σταθερές Παγκόσμιες και Διεθνείς ημέρες Ιουνίου
  • 1η Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα γάλακτος 


 Από το 2001, εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου η παγκόσμια ημέρα γάλακτος, με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Στόχος να τονιστεί η αξία του γάλακτος στη διατροφή μας, οι ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά παιδιάαααα.

  •  4η Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών 


Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε, από το 1983, ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών. Αφορμή ήταν η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους σε μεγάλο αριθμό παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής. Μια μέρα που σκοπό έχει να θυμίσει σε όλους μας ότι υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που δεν έχουν σταθεί τυχερά και τα δικαιώματά τους καταπατώνται και παραβιάζονται καθημερινά. Μια σημαντική μέρα που καλό είναι να θυμόμαστε όλοι μας.

  • 5η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ο εορτασμός της ημέρας αυτής καθιερώθηκε το 1972, με αφορμή την αρχή της 
Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα περιβαλλοντικά και την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων. Κάθε χρόνο ο εορτασμός της ημέρας αυτής γίνεται σε διαφορετικές πόλεις με διαφορετικό θέμα. 
  • 6η Ιουνίου: Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας


Με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας και ποιητή, Αλεξάντερ Πούσκιν, στις 6 Ιουνίου 1799 και με πρωτοβουλία του ΟΗΕ γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2010, η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας. Η ρωσική γλώσσα είναι μια από τις μεγαλύτερες γλώσσες του κόσμου και η πιο διαδεδομένη από τις σλαβικές. Συμπεριλαμβάνεται στη δεκάδα των πιο διαδεδομένων στον κόσμο (6η θέση) κι είναι μια από τις 6 γλώσσες εργασίας του ΟΗΕ.

  •  8η Ιουνίου: -Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών


Δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα μέχρι το 2008, αλλά είχε καθιερωθεί από τις 8 Ιουνίου του 1992, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Γη στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου 150 ηγέτες απ' όλο τον κόσμο υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Βιοποικιλλότητα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπανίων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Η θαλάσσια ζωή και η τεράστια ποικιλία των ωκεανών κινδυνεύουν έντονα, τα τελευταία κυρίως χρόνια, από τη μόλυνση, την παράνομη (ή μη) υπεραλίευση και την ανυπαρξία κυβερνητικών ελέγχων στη θαλάσσια εκμετάλλευση. Είναι μια ευκαιρία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας, για να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλληλεπίδραση και η ισορροπία των στοιχείων της φύσης είναι αναγκαία για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των κοινωνιών και της επιβίωσης των ανθρώπων.


-Παγκόσμια Ημέρα κατά των Εγκεφαλικών Όγκων



Αυτή η μέρα κάθε χρόνο είναι, επίσης, αφιερωμένη στους πάσχοντες από εγκεφαλικούς όγκους και τις οικογένειές τους. Ξεκίνησε το 2000 με πρωτοβουλία της γερμανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Deutsche Hirntumorhilfe e.V» (Γερμανική Ένωση Εγκεφαλικών Όγκων). Ο εγκεφαλικός όγκος είναι οποιοσδήποτε ενδοκρανιακός όγκος, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων. Οι εγκεφαλικοί όγκοι διακρίνονται σε πρωτογενείς, που εμφανίζονται από μόνοι τους, χωρίς να έχει γίνει μετάσταση από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, και σε δευτερογενείς, που είναι μεταστάσεις καρκίνων από διαφορετικά όργανα του σώματος.

  •  12η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας


Έν έτει 2014, ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως εργάζεται σε επικίνδυνες και εξοντωτικές συνθήκες, 73 εκατομμύρια από αυτά είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών και τουλάχιστον 22 χιλιάδες σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα κάθε χρόνο (στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας). Επίσης η φύση της εργασίας καθιστά αυτά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία. Σε μια προσπάθεια εξάλειψης αυτών των φαινομένων και της παράνομης διακίνησης παιδιών καθιερώθηκε η ημέρα αυτή από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας το 2002. Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Έως σήμερα όμως δεν έχουν γίνει ακόμα ορατά, ουσιαστικά αποτελέσματα. Ένα σκληρό άρθρο με εικόνες που παρουσιάζουν γλαφυρά τα πράγματα μπορείτε να βρείτε εδώ: (στα αγγλικά)

  •  13η Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Softball


Στις 13 Ιουνίου του 1991 το softball εντάσσεται στους Ολυμπιακούς αγώνες κι από τότε κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, οι απανταχού λάτρεις του (αν και, μεταξύ μας, στην Ελλάδα δε νομίζω να έχουμε και πολλούς), γιορτάζουν το αγαπημένο τους άθλημα. Πρόκειται για ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από ομάδες των εννέα παικτών κι έχει πολλές ομοιότητες με το baseball.

  • 14η Ιουνίου: -Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη


Η ημέρα καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος. Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους (κοντά στο 1900) και τιμήθηκε μάλιστα και με Νόμπελ, το 1930, για αυτή του την σημαντική ανακάλυψη. Τη μέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης, που προσφέρει ανιδιοτελώς λίγο από το χρόνο του και το αίμα του, για να βοηθήσει αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ο εορτασμός της μέρας δεν έχει μόνο στόχο την εξάλειψη της άγνοιας και της προκατάληψης, που επικρατεί εσφαλμένα γύρω από το θέμα, αλλά και να προσελκύσει νέους εθελοντές και να ενθαρρύνει την τακτική εθελοντική αιμοδοσία.


-Διεθνής Ημέρα των Weblogger

                                           

Ξέρω, πιο πάνω σας είπα ότι πέρασε αυτή η μέρα (2 Μαΐου). Οι πηγές μου όμως με μπέρδεψαν κι εμένα, αφού και οι 2 ημερομηνίες εμφανίζονται ως σωστές στο διαδίκτυο (αν και η 14η Ιουνίου φαίνεται πιο σωστή) οπότε κι εγώ θα σας τις παρουσιάσω και τις δύο κανονικά. Στις 14 Ιουνίου του 1993, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, εμφανίστηκαν οι πρώτοι «χρονικογράφοι» -εμείς οι bloggers καλέ- στο διαδίκτυο. Από τότε το φαινόμενο πήρε τεράστιες διαστάσεις, λίγο καθυστερημένα στη χώρα μας (όπως πολλά πράγματα άλλωστε) και πλέον στην εποχή μας υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ιστολόγια με κάθε δυνατή θεματολογία και για όλα τα γούστα.
  • 15η Ιουνίου: -Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων


Η μέρα αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την κακομεταχείριση που πολλοί ηλικιωμένοι αναγκάζονται να υποστούν καθημερινά, είτε από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, είτε από «επαγγελματίες» που -υποτίθεται- έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Ορίστηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA) και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και την Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Η κακομεταχείριση μπορεί να περιλαμβάνει βία, εκμετάλλευση και παραμέληση. Το πρόβλημα αυτό αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σαν μείζον κοινωνικό ζήτημα και αναμένεται αύξηση του στην Ευρώπη εξαιτίας της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού. Κινήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνονται από διάφορες οργανώσεις σε παγκόσμιο αλλά και πανελλήνιο επίπεδο. Αν υποψιάζεστε κακομεταχείριση ατόμων τρίτης ηλικίας ή έχετε γίνει μάρτυρες απειλής ή κινδύνου για τη ζωή, την υγεία και την ευζωία τους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS για ηλικιωμένους 1065 που είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο.


-Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας



Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών. Το ζήτημα της υπογονιμότητας απασχολεί περίπου 90 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως. Στη χώρα μας 300.000 ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης, μπορούν να απευθυνθούν στην ACT Hellas, για υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση. Η δράση της ανεξάρτητης αυτής διεθνούς πρωτοβουλίας ξεκίνησε από ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγής και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, για να βοηθήσει και να ενημερώσει τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Η Ελλάδα είναι η 20η χώρα στον κόσμο που συμμετέχει σε αυτή τη δράση.

-Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου 



Η ημέρα έχει την τιμητική της, καθώς δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις οι παγκόσμιες ημέρες που γιορτάζουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται επίσης, λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου για την  ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον, από τη χρήση της Αιολικής ενέργειας. H χώρα μας, πλούσια σε ανέμους, βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω στη χρήση της αιολικής ενέργειας, καθώς η παραγόμενη ενέργεια μόλις που φθάνει τα 1000 μεγαβάτ. Οι εκδηλώσεις της Ημέρας του Ανέμου στις 15 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν για 1η φορά το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Η γιορτή, το 2009 μετεξελίχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου και έκτοτε πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA). Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) συμμετέχει ανελλιπώς από το 2007. Τις εκδηλώσεις της μπορείτε να δείτε εδώ:
                                                                                                                         

                                                                                                                                 Ηρώ


                                                                                                                                       
Πηγές:
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About