Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουλίου


Καλησπέρα φίλες και φίλοι μας. Ελπίζουμε να σας βρίσκουμε ευτυχισμένους και γεμάτους θετική ενέργεια. Και πάλι εδώ είμαστε και ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα. Ένας ακόμα μήνας του καλοκαιριού και ο ήλιος καίει (σαν π@$%#@ς). Κι εγώ εδώ, εκτός από τις ευχές, να σας παρέχω την ενημέρωση για τις γιορτές αυτού του μήνα, πάντα πιστή στο ραντεβού μας.

Ο μήνας δεν έχει πολλές γιορτές, οπότε για τον Ιούλιο το κείμενο δεν θα γίνει σε δύο δόσεις αλλά σε μια. Πάμε λοιπόν να τις δούμε. 


Κινητές Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουλίου

  • 1ο Σάββατο του Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών. Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει τους μικρούς παραγωγούς. Σήμερα, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως και  συμβάλλουν στην οικοδόμηση της ειρήνης και της ευημερίας, μέσω της προώθησης της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. 

  • Τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Διαχειριστή Συστημάτων

Η Διεθνής Ημέρα του Διαχειριστή Συστημάτων γιορτάζεται από το 2000, με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού διαχειριστή συστημάτων (System Administrator) Τεντ Κεκάτος, την τελευταία Παρασκευή κάθε Ιουλίου. Χρόνο με το χρόνο η γιορτή διεθνοποιείται όλο και περισσότερο. Ο συμπατριώτης μας από το Σικάγο θέλησε με αυτό τον τρόπο να φέρει στην επιφάνεια και να τιμήσει τους διαχειριστές συστημάτων, αλλά και τους συναφείς επαγγελματίες της πληροφορικής, οι οποίοι νύχτα-μέρα, με ήλιο και βροχή, φροντίζουν να κρατούν σε λειτουργία τα ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο πληροφορικά συστήματα και να επιλύουν και το απλούστερο πρόβλημα, που φαντάζει «βουνό» για τον μέσο χρήστη. Η εθιμοτυπία της ημέρας απαιτεί ο χρήστης να προσφέρει ένα δωράκι στον διαχειριστή του υπολογιστικού του συστήματος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης: Από σοκολάτες και κρασιά ως ηλεκτρονικά γκάτζετ και βιντεοπαιγνίδια.


Σταθερές Παγκόσμιες και Διεθνείς Ημέρες Ιουλίου

  • 2η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ

Φυσικά και υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού για τα U.F.O. Ο εορτασμός καθιερώθηκε αυτή την ημέρα με αφορμή το περιστατικό του Ρόσγουελ, το καλοκαίρι του 1947. Και για όσους δε γνωρίζουν για το συγκεκριμένο συμβάν μπορείτε να διαβάσετε περί τίνος πρόκειται εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/Συμβάν_του_Ρόσγουελ Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενημερωθούν όσοι δεν πιστεύουν στην ύπαρξη των ΑΤΙΑ και στη δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής με την εξωγήινη ζωή. Το site που είναι αφιερωμένο στην ημέρα αυτή (φυσικά και υπάρχει επίσημο site, τι νομίζατε;) προτρέπει τον κόσμο να γιορτάσει βλέποντας ταινίες με ΑΤΙΑ, συζητώντας με φίλους για εξωγήινους και οργανώνοντας πάρτυ με θέμα -τι άλλο;- τους εξωγήινους. Για περαιτέρω ιδέες εορτασμού αλλά και πληροφορίες και παιχνίδια με UFO επισκεφθείτε τη σελίδα: 
http://www.worldufoday.com/

  • 8η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 8 Ιουλίου του 2005, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις συνέπειες των αλλεργιών στην ανθρώπινη υγεία, που δεν είναι αμελητέες:
  • Οι αλλεργίες (αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικά εκζέματα) υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.
  • Το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος αλλεργίας.
  • Οι αλλεργίες προκαλούν τον θάνατο 180.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, παγκοσμίως.
  • 300.000.000 άνθρωποι πάσχουν από άσθμα.
  • Η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη για τη θεραπεία των αλλεργιών ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργίες, τι μπορεί να τις προκαλέσει και πώς να τις αντιμετωπίσετε μπορείτε να μάθετε εδώ:http://www.moh.gov.gr/articles/news/580-pagkosmia-hmera-allergias

  • 11η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών



Στις 11 Ιουλίου του 1987 ο πληθυσμός της γης ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η ημέρα αυτή ονομάστηκε "Ημέρα των 5 δις (Five Billion Day)" και δυο χρόνια αργότερα ο ΟΗΕ θεσπίζει μια νέα παγκόσμια γιορτή αυτή τη μέρα κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό επείγοντα και σημαντικά πληθυσμιακά θέματα, να βρεθούν λύσεις για αυτά αλλά και να ενημερωθεί ο κόσμος  για τα προγράμματα του Ταμείου για τον Πληθυσμό (UNFPA), ενός οργανισμού του ΟΗΕ που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες. Το Ταμείο σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα περιορισμού της φτώχειας, αντισύλληψης, ασφαλούς κύησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS και ισότητας των δύο φύλων. Ο πληθυσμός της γης αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 7 δισεκατομμύρια και σύμφωνα με προβλέψεις της Διεύθυνσης Πληθυσμού του ΟΗΕ αναμένεται να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- μέχρι το 2050 τα 9 δις. 

  • 17η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης



Η Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης γιορτάζεται με πρωτοβουλία της «Συμμαχίας για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» (ενός συνασπισμού μ.κ.ο.), κάθε χρόνο για να κάνει γνωστό, σε παγκόσμια κλίμακα, το αναδυόμενο σύστημα της τακτικής διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, που επιλαμβάνεται υποθέσεων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου κ.ά.). Στις 17η Ιουλίου 1998 υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Ρώμης, με την οποία συστάθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη και τέθηκε σε ισχύ από το 2002. Μέχρι τότε, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας επιλαμβάνονταν τα λεγόμενα ad hoc δικαστήρια (δικαστήρια εκ των υστέρων, συνιστώμενα για να δικάσουν μία υπόθεση), όπως της Νυρεμβέργης και του Τόκιο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, της Χάγης για τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Τανζανίας για τη γενοκτονία στη Ρουάντα). Από το 2002, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας υπάγονται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει δικαιοδοσία μόνο στα κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση της Ρώμης και αυτή την περίοδο είναι 106 από τα 192 που συγκροτούν τον ΟΗΕ. Χώρες με μεγάλη επιρροή στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Ισραήλ και η Τουρκία, δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δυσχεραίνοντας την απονομή της διεθνούς δικαιοσύνης και αποτελώντας τροχοπέδη στην επιβολή της.

  • 18η Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Στις 18 Ιουλίου του 2009, την ημέρα που ο Νέλσον Μαντέλα γιόρταζε τα 91α γενέθλιά του, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ -με συναίνεση των 192 κρατών μελών- καθιέρωνε τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα ως ένδειξη τιμής στο πρόσωπό του. Μόλις 4 χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή έχοντας πει: "Είμαι πολύ ευτυχισμένος με τη ζωή μου και ελπίζω πολλοί άνθρωποι να ζήσουν όπως εγώ και να γίνουν αντικείμενα θαυμασμού". Οι αγώνες του και οι μάχες του ξεπέρασαν τα στενά όρια μιας χώρας και τον κατέστησαν παγκόσμια σύμβολο ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας. Έδωσε πολιτικές μάχες κατά του ρατσισμού και του Απαρτχάιντ, ήταν ο πρώτος έγχρωμος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, φυλακίστηκε για πολλά χρόνια από το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών, τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης (το 1993) που το μοιράστηκε με τον τότε πρόεδρο Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και συμμετείχε σε αγώνες και εκστρατείες ενημέρωσης για το AIDS, έχοντας χάσει τον ένα του γιο από τον ιό. Ένα πολύ ωραίο άρθρο με μερικές από τις πιο ιστορικές φράσεις του μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://news247.gr/eidiseis/kosmos/People-world/diethnhs_hmera_nelson_mantela_oi_15_pio_istorikes_fraseis_toy.2336753.html

  • 27η Ιουλίου: Εθνική Ημέρα Υπναράδων (Φιλανδία)

Δεν είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε ακούγοντας την ονομασία της Ημέρας. Ένα έθιμο, βάρβαρο για το άτυχο μέλος της οικογένειας που θα παρακοιμηθεί αυτή τη μέρα, αλλά διασκεδαστικότατο (φαντάζομαι) για τους υπόλοιπους, καθώς μπουγελώνουν τον "τεμπέλη" που θα ξυπνήσει τελευταίος -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ή τον πετάνε στην πλησιέστερη λίμνη -στη χειρότερη. Πρόκειται για γιορτή με σκωπτικό περιεχόμενο και θρησκευτικές ρίζες. Στην πόλη Νάνταλι (Naantali) στα νότια της Φιλανδίας, η γιορτή έχει πιο επίσημο χαρακτήρα. Στις 7 το πρωί μια προσωπικότητα της χώρας, που έχει προσφέρει στην πόλη, επιλέγεται με μυστικότητα και ρίχνεται στη θάλασσα. Συνήθως, οι τοπικοί πολιτικοί έχουν τις περισσότερες «ρίψεις», που αποτελούν και τίτλο τιμής γι’ αυτούς. Η γιορτή έλκει την καταγωγή της από την ιστορία των εν Εφέσω Aγίων Επτά Παίδων (Αντωνίνος, Διονύσιος, Εξακουστιδιανός, Ιάμβλιχος, Κωνσταντίνος, Μαξιμιλιανός και Μαρτινιανός), που σύμφωνα με την παράδοση κοιμήθηκαν για 200 χρόνια σε μια σπηλιά για να αποφύγουν τις διώξεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου γύρω στο 250 μ.Χ. Η μνήμη των εν Εφέσω Αγίων Επτά Παίδων γιορτάζεται στις σκανδιναβικές χώρες στις 27 Ιουλίου και από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία στις 4 Αυγούστου.

  • 28η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

Καθιερώθηκε το 2004 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για να ευαισθητοποιήσει κυβερνήσεις και πολίτες για την ηπατίτιδα C, που απομονώθηκε το 1989 και αποτελεί από τα κυριότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας. 8 στους 10 ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια δεν το γνωρίζουν, για το λόγο αυτό οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει η "σιωπηλή νόσος", κι αυτό γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται πολλά χρόνια μετά τη μόλυνση του οργανισμού με αποτέλεσμα, λόγω της καθυστερημένης διάγνωσης, οι θεραπείες να μην έχουν αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, όπου μόνο το 5% μεταπίπτει σε χρόνια ηπατίτιδα, η τύπου C εξελίσσεται σε ποσοστό 80%. Η χρόνια ηπατίτιδα C είναι μια σοβαρή νόσος, που μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος. Στην Ελλάδα, το 1,5% - 2% του πληθυσμού πάσχει από ηπατίτιδα Β, το 2% - 3% από ηπατίτιδα C, ενώ στους τοξικομανείς το ποσοστό εκτοξεύεται και αγγίζει το 90%. Περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/ηπατίτιδες/ηπατίτιδαc.aspx

  • 29η Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης


Η Παγκόσμια Ημέρα Τίγρης καθιερώθηκε το 2010, με απόφαση της Συνάντησης Κορυφής για την Τίγρη που συνήλθε στην Αγία Πετρούπολη, υπό την αιγίδα του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τίγρης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουλίου, είναι η προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος για την προστασία της τίγρης, που απειλείται με αφανισμό.

  • 30η Ιουλίου: Διεθνής Ημέρα Φιλίας


Η Διεθνής Ημέρα Φιλίας (International Day of Friendship) καθιερώθηκε το 2011 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/65/275) και γιορτάζεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα. Τα βασικό πιστεύω των εμπνευστών της Διεθνούς Ημέρας Φιλίας είναι ότι η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.



                                                                                                  Ηρώ



Πηγές:

http://www.sansimera.gr/worldays/months/7
http://el.wikipedia.org/wiki/Παγκόσμιες_ημέρες
http://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=3971&catid=4:latest-news&Itemid=18
http://www.allergy.org.gr/για-την-παγκόσμια-ημέρα-αλλεργίας-2005/
http://woman-life.ucoz.com/publ/11_iouliou/50-1-0-699
http://gr.euronews.com/2013/12/05/mandela-a-global-icon-for-peace/
http://el.wikipedia.org/wiki/Νέλσον_Μαντέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Blogger news

Blogroll

About